En bostadsrättsinnehavare får i många stycken bygga om delar av sin lägenhet invändigt. Det är av säkerhetsskäl förbjudet att själv göra ingrepp i bärande väggar, vvs, el och andra fasta installationer i föreningens lägenheter. Samtliga installationer av el och vvs skall utföras av licensierad entreprenör. I övrigt ska ombyggnader utföras av kvalificerad yrkesman och måste alltid godkännas av styrelsen. Kontakta styrelsen om du är osäker.
En ombyggnad som saknar tillstånd eller utförts på felaktigt sätt kan beivras av föreningen. Styrelsen kan med stöd av stadgarna tvinga bostadsrättsinnehavaren att återställa lägenheten, oavsett vem som en gång utförde ombyggnaden. Bostadsrättsinnehavaren har i så fall möjlighet att själv gå vidare och i sin tur kräva ersättning av den som en gång byggde om.
Du som bostadsrättsinnehavare får bygga om delar av Din lägenhet invändigt nästan som Du vill. Undantag är alla ingrepp i väggar, i vvs, gasledning eller andra fasta installationer. Då behövs både tillstånd från stadsbyggnadskontoret.
Bygger Du om utan tillstånd är det svartbygge. Du kommer att anmodas att återställa lägenheten även efter en försäljning, preskriptionstiden för svartbyggen av denna typ är idag tio år. Dessutom kommer Du oavkortat att debiteras den straffavgift som myndigheten kan komma att kräva av föreningen.
Gör så här: ring eller skriv till bygglovsenheten, Stadsbyggnadskontoret i Tekniska nämndhuset på Fleminggatan 08-508 260 00. Vi föreslår att Du skriver. Berätta vad Du vill göra i lägenheten. Där får Du antingen avslag eller tillstånd, i form av bygglov eller bygganmälan, eller ett papper som intygar att tillstånd inte krävs. Myndigheten kan också upplysa dig om exakt vilken typ av ritning som behövs för just Ditt ärende. Tyvärr är föreningens ritningar ofta bristfälliga. Ritningar skaffar Du därför själv på Stadsbyggnadskontoret. När Du fått tillstånd eller annat skriftligt intyg på att Du får göra ändringen, skriv då till styrelsen och be om lov och bifoga papper från bygglovsenheten. Styrelsen ger då sannolikt sitt tillstånd, förutsatt att ingreppet inte bryter mot stadgarna.
Brevlådan i entrén kan användas för att lämna synpunkter och förslag till styrelsen. och när det är klart även från styrelsen. Om Du vill ta bort delar av eller en hel bärande vägg så behöver Du bygglov samt styrelsens tillstånd, vilket som regel ges om myndigheten inte haft något att invända. Observera att ingen annan än Stadsbyggnadskontorets bygglovsenhet har rätt att tillåta ingrepp enligt ovanstående. Tillstånd eller intyg, brev eller motsvarande från bygglovsenheten om att tillstånd inte behövs krävs alltid.
Vid ombyggnation så finns det vissa krav från föreningen som måste uppfyllas: